”Jag har odlat potatis sedan jag var tio år”

Det närmar sig höstmarknad på A6. Den 14-15 oktober kläs shoppingcentret i höstskrud och butikerna flyttar ut i gångstråken med sina bästa marknadserbjudanden. Och för att förstärka marknadskänslan ytterligare blir det torghandel med flertalet lokala producenter som säljer närproducerade varor. Bland dem märks en ovanligt ung potatishandlare. Han heter Edwin och är en 17 årig Visingsöbo som trots sina unga år kan allt om potatis.

Redan som liten var Edwin väldigt nyfiken på odling och när han var tio år fick han en egen liten bit mark av sin pappa där han kunde prova att odla potatis. Han tyckte att det var roligt och potatisen grodde väl. Och med åren har såväl hans intresse som odlingen växt. Idag säljer han egenodlad potatis och palsternackor i gårdsbutik i Gränna – och i helgen finns han alltså på plats på A6, med massor av goda potatissorter i sitt sortiment.

-Jag kommer att sälja Michelle, Rocket, King Edward och specialiteten Rökingepotatis som sedan länge har odlats på Visingsö, berättar Edwin.
-King Edward är en mjölig sort, den passar bäst till potatismos medan de fasta sorterna Rocket och Michelle blir riktigt goda i potatisgratäng eller som hasselbackspotatis. Rökingepotatisen är en riktig delikatess och är godast att äta råstekt med lite smält smör på.

Förutom att handla potatis av Edwin kan besökarna på Höstmarknaden göra fynd till marknadspriser, uppleva den inspirerande matshowen Matresan och bli ansiktsmålade i alla möjliga färger.

hela
Kommentarer