Intervju: Mia Ålund

Mia har ett av Sveriges största inspirationskonton på Pinterest, med fokus på design och interiör, och till vardags jobbar hon som heminredare på IKEA. Hon har ett stort inredningsintresse med en förkärlek till trämöbler. Att tänka hållbart är mer än naturligt för henne.

 

Hur inreder man sitt hem mer hållbart?
-Utgår man från funktion kommer man långt, annars är det lätt att köpa på sig massa fina saker som man inte vad man ska göra med. Materialvalen är viktiga, tänk naturmaterial som trä, glas, lera och metall. Ett annat tips är att förändra genom att måla eller klä om sådant man tröttnat på, istället för att slänga. Sen är det klart att man kommer att köpa nya saker, men man kan ju tänka igenom vad man köper. Vågar man också blanda gammalt och nytt, skapar man kontraster i inredningen.

 

Om man ännu inte kommit igång, i vilken ände börjar man?
-Börja med att hitta din stil! Det innebär ofta att man landar i mer hållbara saker. Välj sedan ut bilder på saker du tycker om, när flera saker hamnar bredvid varandra upptäcker man ganska snabbt vad det är man gillar. När du gjort det, kan du planera dina inköp. Innan inköp brukar jag ställa mig frågorna; Vill jag verkligen ha den? Behöver jag den? Vad har den för funktion? För att slippa hamna i slit och släng-fällan är det bästa att hitta rätt lösning för sitt hem från början. Men även här handlar det om att tänka kring material, satsa på hållbara material med längre livslängd.

 

Vad ser du för hållbara inredningstrender i år?
-Jag är inte superförtjust i ordet trender när det gäller hållbarhet. För mig är det hållbara hemmet det du inreder för att leva länge i, utan att behöva göra om allting när saker inte är trendiga längre. Men om vi ändå ska titta på hållbarhetstrender tänker jag på produkter där alla delar går att återvinna. Fler och fler blir också intresserade av produktens ursprung, vilket också leder till att man i slutändan väljer bättre produkter. Sen vill jag tillägga att växttrenden håller i sig, med allt från sticklingar till att odla egna micro greens på fönsterbrädan.

» Följ Mia på Pinterest

 

Asecs tipsar!

Välj möbler och detaljer i naturmaterial – de håller längre och blir vackrare med åren. Bjud in naturen i hemmet i form av trä, sten och läder. Kombinera med stora gröna växter och jordnära färger. Dessa favoriter hittar du hos oss på Asecs:

 

Kruka Bergs Potter, Cervera, Från 429 kr
Bordslampa Saint Mini mässing, Globen Lightning, Hemtex, 1095 kr
Växthus House Doctor, Cervera, 499 kr
Träknopp Åhléns, 179 kr
Skåp Ivar, IKEA, Från 595 kr
Lackfärg Mountain Rock (NCS S 5000-N) Clas Ohlson, 139 kr
Jutematta Hemtex, 399 kr

 

 

 

Kommentarer