Hej Johanna N!

Johanna Nilsson driver en av Sveriges främsta plattformar för den medvetna klädkonsumenten, slowfashion.nu. Hon är även känd för smyckesmärket Johanna N, som författare, föreläsare och inspiratör. 29 september finns hon på plats på Asecs hållbara modeevent, Sustainable Fashion, för att inspirera besökarna.Namn:
Johanna Nilsson
Ålder: 32 år
Bor: Stockholm
Gör: Driver bloggen slowfashion.nu och rättvisa smyckesmärket Johanna-n.com. Har skrivit boken ”Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode” (Ordfront) med Jennie Johansson. Coachar, föreläser och inspirerar andra.


Hur föddes ditt intresse för hållbart mode?
– Jag har alltid varit intresserad av rättvisefrågor och samtidigt haft ett starkt modeintresse. För mig är kläder det absolut roligaste som finns och jag vill inspirera folk att fortsätta vara modeintresserade men att tänka hållbart samtidigt.

Jag tror att många har koll på problematiken men inte lika många vet vad de ska göra åt det. Jag vill få dem att upptäcka att det inte behöver vara svårt utan att det bara handlar om att tänka annorlunda och se andra värden.

Om jag bestämmer mig för att bli mer modemedveten, var ska jag börja?
– Börja med att handla mindre, vi handlar alldeles för mycket överlag. Det kan låta lite löjligt men det är viktigt att tänka på vad du låter flytta hem i din garderob och att det är sådant som du verkligen tycker om. Sedan är det klokt att försöka använda det du har så mycket som möjligt och att ta hand om dina kläder så att du förlänga livslängden på dem.

Har din garderob krympt över åren?
– Nej, inte alls. Jag är ingen minimalist utan vill ha mycket kläder att välja på och kunna byta ofta och har hittat hållbara lösningar med klädbyten och second hand-köp för att kunna göra det. Det jag brukar tänka är att kläderna inte enbart görs för mig utan bara mellanlandar ett tag i min garderob. Är man minimalist och trivs med det får man satsa på hög kvalitet, bra och hållbara material. Är du inte alls modeintresserad kan du ändå välja att handla hållbara märken.

Det går alltså att tänka hållbart oavsett klädintresse?
– Precis så! Det gäller att hitta ett sätt som fungerar för just dig och din vardag hur den än ser ut. Det viktiga för mig att framföra är att man inte behöver förändra sin stil för att konsumera mer hållbart.

Har du något nytt på gång framöver?
– Ja, jag släpper en Slowfashion-poddcast någon gång under början av hösten. Det blir kul! Och så kommer jag till Asecs den 29 september.

Text: Gabriella Fälth
Bild: Caroline Frankesjö

Kommentarer