FAQ – Hjälp till Ukraina

Asecs har tillsammans med Sam-Hjälp skapat en insamlingscentral för att hjälpa krigets offer i Ukraina. Här hittar du vanliga frågor och svar som rör initiativet.

Varför tar Asecs detta initiativ?
Vi vill hjälpa de krigsdrabbade i Ukraina snabbt och effektivt.

Varför Sam-Hjälp?
Sam-Hjälp är en lokal, snabbfotad aktör som står i nära kontakt med mottagarna. På så sätt vet vi säkert att meningsfulla paket kommer hela vägen fram.

Vad går pengarna till?
Pengarna går till resor, förnödenheter och direkt hjälp. Hela 97% går direkt till biståndsarbete och endast 3% till administration. Du kan läsa mer om Sam-Hjälp och organsisationen HÄR.

Hur vet jag att hjälpen kommer fram?
Sam-Hjälp står i nära kontakt med mottagarna och får därför bekräftelse på att lastbilarna kommer fram.

Vad kan jag göra?
Du kan lämna in hjälppaket, ställa upp som volontär eller ge ett ekonomiskt bidrag. Du kan även stödja andra hjälporganisationer som värnar om demokratin.

Får jag lämna in vad som helst?
Nej. Enbart det som efterfrågas tas emot. Behovet kan skifta fort, och vi är lyhörda. Vad som efterfrågas just nu kan du läsa HÄR

Vad kan jag skänka?
Vi tar emot tre olika paket, beroende på vad som behövs. HÄR kan du ser vad vi behöver just nu. I kartongerna i insamlingscentralen finns en fullständig lista. Läs mer HÄR

Hur packar jag det jag vill skänka?
Specifika instruktioner om vad som behövs finns i hjälppaketen, du kan också förbereda en egen låda eller paket utefter listan för respektive hjälp-paket.

Var kan jag lämna in sakerna jag skänker?
I insamlingscentralen i entré B på Asecs.

Jag vill skänka pengar, hur gör jag?
Du kan swisha en gåva till Sam-Hjälp på 123 900 34 19, eller sätta in pengar på Sam-Hjälps bankgiro, 900-3419, märk din gåva med “Ukraina”.

Jag har ett rum/stuga, är det till hjälp?
Kontakta migrationsverket eller socialtjänsten i din kommun. Där kan du anmäla att du har ett rum eller en stuga till förfogande.

Vad kostar det att skicka en lastbil?
Det kostar ca 3000 € att skicka en långtradare, inklusive chaufför och de tillstånd som krävs. Både privatpersoner, företag och organisationer kan ge en gåva. Asecs sponsrar också Sam-Hjälp med resekostnader.

Vad innebär/innehåller en lastbil?
En lastbil är ca 100 kubikmeter och innehåller ca 4500 hjälppaket/14520kg med förnödenheter. Antalet varierar något beroende på paketens storlek.