Recept från Friendly Days

Recept från Mat & Maräng (Alexandra Truedsson)

Rischips med hoisinfläsk, förrätt till 4 pers 
•500 g skivat rimmat sidfläsk (utan svål) 
•1/2 dl hoisinsås 
•1 msk sesamolja 
•3 cm ingefära 
•2 vitlöksklyftor 
•1/2 gurka 
•10 rädisor 
•4 salladslök 
•majonnäs + ljus soja, smaka av 
•koriander 
•ett gäng rispapper 
•1/2 liter naturell olja att fritera i 

Fritera rispapper (klipp isär om du vill ha mindre storlek) i naturell olja, ca 180 grader. Klipp fläsk i bitar. Stek hårt. Blanda hoisin, sesamolja, riven ingefära & riven vitlök. Häll på fläsket & stek ytterligare några minuter. Det ska bli klibbigt! 
Skala gurkan och dra ut kärnorna med en tesked, hacka. Mandolina rädisor. Hacka salladslök. Blanda majo med soja. 

Lägg upp allt smaskigt på rispappret & toppa med koriander & sås. 

KANELBULLE AV KORVBRÖD, 16 små munsbitar 

•4 st korvbröd 
•100 g smör 
•flytande smör till våffeljärnet 
•1/2 dl strösocker 
•1/2 msk kanel 
Om du vill – florsocker & vaniljglass 

Blanda smör med socker och kanel. 
Bred insidan av korvbrödet med fyllningen. 
Smöra ditt våffeljärn och lägg i korvbröden. 
Låt ligga någon minut! 
Servera med florsocker & vaniljglass. 

Korvbröd med skaldjursröra, 16 små munsbitar 
* 4 st brioche korvbröd 
* smör till stekning 
Skaldjursröra: 
* 200 gram skalade räkor 
* 170 gram kräftstjärtar 
* 1 äpple 
* 2 stavar selleri 
* 1 1/2 – 2 dl majonnäs 
* 1/2 dl crème fraîche 
* 1/2 citron (zest och saft), smaka av 
* 1/2 – 1 chili, spara lite till garnering 
* 1/2 knippe gräslök, spara lite till garnering 
* salt & svartpeppar, smaka av 
Vi börjar med skaldjursröran. 
Hacka räkor och kräftstjärtar grovt. 
Finhacka äpple, selleri, chili och gräslök. Blanda ihop och vänd runt med majonnäs och crème fraîche. Riv över citronzest och kläm i lite juice, smaka av. Tillsätt salt och svartpeppar och smaka av. 

Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör. Stek korvbröden på båda sidor till de är gyllenbruna och krispiga. 

Fördela skaldjursröran i bröden och dela i mindre bitar om du vill det. En tandpetare kan då vara bra för att hålla ihop brödet med röran i. Garnera med gräslök och chili.

Recept från Snacks to Share (Alma)

Dadlar med färskost

  • 6-8 personer
  • 400 g färska dadlar
  • 200 g färskost
  • ½ dl hackade pistagenötter

Gör så här:

Skär ett snitt längs varje dadel och plocka ur kärnan.

Fyll en spritspåse med färkosten och spritsa osten som fyllning i dadlarna.

Lägg upp på ett fat och garantera med nötter. Servera som tilltugg.

Kronärtskockskräm 

  • För ca 6 personer
  • 250 g ricotta
  • 300 g kronärtskocka i olja 
  • 1 hel vitlök
  • Salt & peppar efter smak 
  • Färsk timjan 
  • Marconamandlar
  • Olivolja 

Gör så här:

Skär bort toppen av vitlöken. Ta fram en mindre ugnsform och lägg vitlöken i en bit folie. Ringla över olivolja över alla skurna ytor. 

Täck den med folie. Rosta i ugnen på 200 grader ca 30 min. Låt svalna.Tryck ut den mjuka vitlöken ur skalet och lägg i mixern tillsammans med ricotta, timjan, salt och peppar. Mixa. Lägg upp röran på en tallrik. Ringla över olivolja. Toppa med marconamandlar och timjan. Servera gärna med kex eller baguette.

Smördegsrullar med fikonmarmelad 

  • För ca 8 personer beroende på hur du skär upp den.
  • 1 rulle kyld smördeg
  • Fikonmarmelad 
  • Chèvre eller valfri ost 
  • Valnötter 

Gör så här:

Rulla ut smördegen. Bre på marmelad. Toppa med valnötter. Rulla och skär i snurror. Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 min.

Kommentarer