En ny värld har öppnat – i tre steg

Hösten 2019 invides den sista av tre deletapper på Asecs. En shoppingdel mellan entré A och B om ca 7 000 kvm. Sammanlagt har nu under ett par år ca 29 000 kvm ny yta färdigställts i etapp 1, innehållandes 50 butiker, restauranger och caféer i Asecs södra del.

– Det känns väldigt bra att kunna ge våra besökare en allt bättre shoppingupplevelse, säger Lars Bröms, centrumchef på Asecs.

Den nya shoppingdelen fullföljer det om- och nybyggnadsprojekt som startade under våren 2016, som gör att Asecs nu i den delen kan visa upp den imponerande byggnadskroppen i sin helhet och erbjuda 29 000 kvadratmeter av moderna butikslokaler och ett inspirerande restaurangtorg. Dessutom öppnas nu ca 300 parkeringsplatser åter upp vid områdena kring entré B vilket kommer öka tillgängligheten betydligt till centrat.

– Det känns jätteroligt att vi nu kan se slutprodukten av nybygget och att vår vision gällande arkitekturen och det kommersiella innehållet infriats med råge. Det är också härligt att nås av det positiva mottagande vi fått från butiker, kunder m fl. Det ger oss trygghet nu när vi går vidare med ytterligare moderniseringar utifrån samma koncept i resterande delar av Asecs, säger Alexander Sundberg, Chef fastighetsutveckling på Alecta, som äger och utvecklar Asecs.

Den redan nya delen av shoppingcentret för tankarna till en urban saluhall, en livfull järnvägsstation och en mötesplats med alla världens influenser. Det internationella restaurangtorget bjuder på såväl asiatisk fusion som amerikanska burgare, italienska stenugnsgräddade pizzor, vegetarisk rawfood, mexikanska burritos och mycket mer. Interiören är också global i sitt uttryck, det är högt i tak och väggarna pryds av färgstarka motiv från lokala konstnärer.

De flesta har säkerligen noterat det nya namnet och den nya logotypen. Det handlar om ett namn som är en fonetisk mix av världens alla språk – som stavas annorlunda, men som uttalas som det alltid har gjort – ”a-sex”. Med den formmässiga förändringen kommer även ett löfte till kunderna. Nya Asecs utlovar världens variation.

– Med namn- och profilbyte vill vi markera starten på en ny epok och stärka vårt nya koncept. Det känns viktigt att det man gör är äkta och att man kan stå för det fullt ut. Vi står för världens variation och omfamnar olikheter, öppenhet och världens influenser, säger centrumchef Lars Bröms.

En shopping- och mötesplats som förstärker Jönköping
Första steget bestod av tre deletapper: Deletapp 1, en tillbyggnad om 29 000 kvadratmeter med tonvikt på mat och dryck, öppnade den 26 oktober 2017. Hösten 2018 öppnade deletapp 2 och i slutet av 2019 invigdes deletapp 3. Därefter fortsätter ombyggnationen i ytterligare två steg för att förnya hela Asecs.

Målet med nya Asecs är att lyfta attraktionskraften för hela A6-området, samt bli ett bra komplement till stadskärnan vilket medför att man på sikt stärker hela Jönköping som shoppingdestination för regionen. Genom att utöka och förbättra utbudet är vårt mål att skapa en shopping- och mötesplats med de rätta förutsättningarna att utveckla staden med en struktur som kommer att möjliggöra förtätning, bättre kopplingar till omgivande stadsdelar och nya offentliga rum. Jönköping är en av Sveriges tio största städer och ligger i en expansiv region med stor potential med tanke på den förväntade ökningen i såväl invånarantal som efterfrågan. Välkommen att följa med på världens resa!

Foto: Simon Carlbäck & Jim Blåberg