Laga mat på stormkök

Har du fått ett stormkök i julklapp men vet inte riktigt vad du ska laga på det? Här kommer några tips på enkla recept till både huvudrätt och efterrätt som gör matlagningen utomhus lite roligare, och lite godare! För visst smakar väl maten alltid lite godare utomhus?

 

Förberedelser

Förbered så mycket som möjligt av matlagningen hemma. Hacka och riv ingredienserna och ta med i påsar eller matlådor. Det gör matlagningen enklare när ni väl har tagit er utomhus. Glöm inte att ta med dig bestick, något att äta på, något att dricka ur och tillbehör som du behöver till själva matlagningen. Glöm inte heller att packa ner det viktigaste av allt – stormköket.


Recept

På ett stormkök kan du laga i princip samma saker som du lagar hemma i köket, det kräver bara lite mer förberedelser. Soppor, pasta och fiskrätter är några exempel på mat som fungerar bra att göra på stormkök. Men känner du att du behöver inspiration så har vi några enkla förslag.

Tacosoppa

Ingredienser:

– 400g nötfärs
– 1 påse tacokrydda
– 1 liter vatten
– 1 tsk salt
Tillbehör:
– 2 dl riven ost
– Majs
– 400g svarta bönor
– 1 röd paprika
– Nachochips

Gör såhär:

Stek köttfärsen brun och smulig (eller ta med färdigstekt färs som du bara värmer på). Tillsätt tacokryddan och lite av vattnet. Låt puttra ca 3 min. Häll över köttfärsen i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp och smaka av med salt. Servera med de olika tillbehören, som var och en själv kan lägga i soppan.

One pot pasta

Ingredienser:

– 2 gula lökar
– 3 vitlöksklyftor
– 350g spaghetti
– 500g körsbärstomater
– 250g broccoli
– 2 buljongtärningar
– 2 dl riven permesanost
– Salt och peppar

Gör såhär:

Stek lök och vitlök i en kastrull. Lägg i spaghetti, tomater, broccoli, buljong, salt och svartpeppar. Häll på vatten och koka tills pastan är klar. Häll av vattnet och vänd ner spenaten i pastan. Servera med permesan.

Pasta pesto

Ingredienser:

– 1-2 vitlöksklyftor
– 1 dl riven permesan
– 3/4 dl valnötter, pinjenötter eller solrosfrön
– 1 dl olivolja
– 1-2 msk vatten
– Svartpeppar
– Salt
– 300g spaghetti

Gör såhär:

Förberedelser hemma: skala vitlöksklyftor och riv osten. Lägg vitlök, basilika, ost, nötter och salt i en matberedare. Kör tills allt är finfördelat. Allt kan också hackas fint med kniv. Tillsätt oljan, lite i taget, under omrörning. Rör i vattnet. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt.
I skogen: Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och blanda den med peston som du har förberett hemma. Toppa med riven parmesanost vid servering.

Efterrätt

Självklart kan du även fixa efterrätt på stormkök! Med enkla ingredienser kan du äta något riktigt gott, samtidigt som du njuter av naturen.

Quesedilla med banan, nutella och jordnötter

Ingredienser:

– Nutella
– Tortillabröd
– Hackade jordnötter
– Banan
– Smör (till stekning)

Gör såhär:

Bred nutella på tortillabröden och strö över jordnötterna. Lägg skivad banan på ena halvan av bröden. Vik över den andra sidan och stek i smör i stormkökets stekpanna. Stek ca 2 minuter på varje sida.

Krabbelurer

Ingredienser (för 10 Krabbelurer):

– 1 ägg
– 1 dl strösocker
– 1 dl mjölk
– 3 dl vetemjöl
– 1 tsk bakpulver
– Smör (till stekning)
– Valfri garnering (socker, nutella, kanel, sirap)

Gör såhär:

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör, vispa inte, till en klumpfri smet. Häll smeten i en flaska och ta med ut i naturen. Stek i en klick smör i stormkökets stekpanna, ca 3-4 minuter. Vänd efter halva tiden. Lägg de färdiga krabbelurerna på ett serveringsfat och strö över socker eller annan valfri garnering.

Kommentarer